Skip to main content
champaubert-vergaderen-feesten-driebergen

Historie boerderij Champ'Aubert

in vogelvlucht

Historie

De boerderij 'Champ'Aubert' is, zoals de gevelsteen boven de deeldeuren, aangeeft, in 1852 gebouwd. De naam 'Champ'Aubert' voert echter verder in de geschiedenis terug en wel 38 jaar daarvoor. Het herinnert aan een klein Frans dorp met die naam, op zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Partijs gelegen. Op 10 februari 1810 woedde er bij deze plaats een veldslag tussen de Fransen onder bevel van Napoleon, en Russische troepen, die toen ver in Frankrijk waren doorgedrongen. In deze slag streed aan Napoleon's zijde de Nederlandse baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen als officier mee. Hij had ook reeds daarvoor onder Napoleon in Rusland en Duitsland gevochten.

Baron van Heeckeren (1785 - 1862) had vele bezittingen. Naast het kasteel 'Enghuizen' in Hummelo (Gld) telde hij ook het hier in de buurt onder Werkhoven liggende landgoed 'Beverweerd' . Zijn officiële titel was dan ook 'Heer van Enghuizen, Beverweerd en Odijk' . De baron huwde een schatrijke vrouw en verkreeg later steeds meer eigendommen, zoals 'Sonsbeek' te Arnhem en tal van boerderijen en gronden.

Vooral op latere leeftijd liet hij op zijn bezittingen vele boerderijen bouwen en verbouwen. Deze boerderijen kregen van hem vaak namen van plaatsen waar hij vroeger onder Napoleon had gevochten. Vele van deze boerderijen zijn tot in onze tijd nog bewaard gebleven. Zo is daar bijvoorbeeld in Hummelo nog een hofstede met de naam 'Beresina' , welke herinnert aan de verschrikkelijke overtocht van deze Russische rivier in 1812 en onder Arnhem kan men nog steeds een pand vinden onder de naam 'Moskowa' . Niet te vergeten is natuurlijk de in Driebergen-Rijsenburg gelegen boerderij 'Champ' Aubert'.

De voorganger van onze Franse hofstede heette 'Hoenderdaal' en werd in 1834 door Baron van Heeckeren van de toenmalige eigenaar gekocht. In 1852 werd deze oude boerderij vervangen door een 'nieuwe' met die mooie buitenlandse naam. Eén jaar voor aankoop van 'Hoenderdaal' (in 1833) kocht de baron ook de ernaast gelegen boerderij, toen 'Scherpenzeel' genaamd. Deze werd eveneens vervangen door een nieuwere, welke op haar beurt in de 80-er jaren van de vorige eeuw ook weer is afgebroken. Op deze plaats verrees als 'buurman' een boerderij-achtig huis met vier woningen.

'Champ'Aubert' is door de nazaten van Baron van Heeckeren later verkocht aan de toenmalige bewoners. Na hen is de gemeente Driebergen-Rijsenburg eigenaar van de boerderij geworden. Thans doet het pand dienst als ontmoetingscentrum en vergader- en partyboerderij.

Een stichting met diezelfde Franse naam waakt over het wel en wee van de boerderij met die mooie rood-geel geschilderde luiken, in de 'Van Heeckeren' kleuren, uiteraard. De naam 'Hoenderdaal' vinden wij nog terug in de rondom 'Champ'Aubert' liggende nieuwbouwwijk.

Op het erf van de Franse boerderij bevindt zich nog en oude schuur, welke vroeger waarschijnlijk ook als schaapskooi dienst heeft gedaan. Deze, uit ongeveer 1750 stammende schuur, is gerenoveerd en wordt thans als kinderboerderij gebruikt onder de naam van 't Woelige Nest'.